9 mei 2020

In 2019 telden we in Nederland 1,1 miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Dat zijn mensen waarvoor het werken als zelfstandige de hoofdbaan is. Dit aantal stijgt al jaren. Tellen we ook mensen mee waarvoor het zzp-werk een bijverdienste is, dan ligt dit aantal nog hoger. Totaal komen we dan rond de 1,5 miljoen uit. We komen zzp’ers tegen in alle bedrijfstakken. Men is vaak 45-plus en mannen zijn in de meerderheid. Ook zijn zzp’ers over het algemeen hoog opgeleid.

Even wat cijfers op een rij

Werkenden (15 tot 75 jaar) naar leeftijd
 15 tot 25 jaar (%)25 tot 45 jaar (%)45 tot 75 jaar (%)
Zzp’er5,734,959,4
Werknemer17,541,541,0

Opleidingsniveau werkenden
 Laag (%)Middelbaar (%)Hoog (%)Onbekend (%)
Zzp’er15,936,445,91,8
Werknemer20,840,637,41,2

Bron: CBS, cijfers uit 2019

Waarom zzp’er worden?

Er zijn diverse redenen waarom werkenden zzp’ers worden. Vaak is het omdat men meer zelf wil bepalen wanneer en waar er gewerkt wordt. Ook geeft men aan op zoek te zijn naar een nieuwe uitdaging. Soms gaat ook een wens in vervulling van ‘eigen ondernemerschap’.

Het komt zelden voor dat men zzp’er wordt omdat een contract niet wordt verlengd of omdat een werkgever een flexibele constructie aan wenst te gaan.

Nederland in Europa op de 7e plaats

Binnen de Europese Unie (EU) is 1 op de 10 werkenden (15-75 jaar) werkzaam als zzp’er. Het aandeel zzp’ers is het hoogst in Griekenland (22%) en Roemenië (16%). In deze landen komt dat door het grote aandeel in de agrarische sector. Nederland neemt binnen de EU de 7e plek in (12%). Het laagst is het aandeel in Denemarken (5%).

In de meeste Europese lidstaten neemt het aandeel zzp’ers in de werkzame beroepsbevolking steeds meer toe. Nederland is een van de grootste groeiers.

Zzp’er in de zorgsector

In Nederland zien we vooral in de zorg een constante groei van het aantal zzp’ers. Vaak zijn dit ervaren zorgverleners die het beu zijn in loondienstverband bij een zorginstelling te werken. Teveel wisselende diensten en onduidelijk beleid zorgen wordt vaak als reden opgegeven voor een overstap naar een zzp-constructie. Sinds ook de belastingregels voor zzp’ers verruimd zijn wordt het zzp-eren steeds populairder. 

Risico’s van het werken als zzp’er in de zorg

Als u eenmaal zzp’er bent, bent u ook ondernemer. U heeft een eigen bedrijf. Dat betekent dat u handelt voor “eigen rekening en risico”. De aansprakelijkheid voor uw handelen ligt bij uzelf. U moet bovendien alles zelf regelen: financieel, belastingen, zorgen voor klanten en aansprakelijkheid. Bovendien bent u verantwoordelijk voor uw eigen debiteurenbeheer, soms een hele klus.

Een goede backoffice ondersteuning lost veel op

Steeds meer zzp’ers kiezen ervoor hun backoffice taken uit te besteden aan een betrouwbare backoffice ondersteuner als Payoffice B.V. Deze neemt u heel wat werk en soms ook zorgen uit handen. Binnen ons eigen ICT-platform is uw administratie is bij ons in goede handen en u heeft er geen omkijken naar. Urenbriefjes, facturen, overeenkomsten, loonstroken, alles wordt digitaal ingevoerd en beheerd en alles is voor iedereen goed inzichtelijk.

Op basis van uw opgaaf van uren factureren wij uw klant(en) en dragen zorg voor het debiteurenbeheer. Contracten en overeenkomsten met uw klanten kunnen we automatisch opstellen en digitaal ondertekenen. Bovendien kunnen we u goed adviseren op gebied van de geldende wet- en regelgeving en beschikbare verzekeringen. En dat alles voor een zeer acceptabel tarief. Vaak spaart u er zelfs geld mee uit. 

Voordelen van onze backoffice voor zzp’ers

Wilt u meer weten de backoffice ondersteuning voor zzp’ers? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Telefonisch (kantooruren) 040 – 30 38 500 of per e-mail: info@payrotterdam.deonlinevos.nl. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.