7 augustus 2020

door corona crisis veel vakantiewerkers ingehuurd zomer 2020
In de zomer van 2020 bleek bij veel werkgevers de voorkeur uit te gaan naar de inhuur van vakantiekrachten. Zo blijkt uit de vacaturesite Indeed.
Vooral in de horeca en bij de schoonmaakbedrijven wordt er steeds meer een beroep gedaan op studenten en scholieren, maar ook in de zorg worden deze jongeren vaak ingehuurd.

Dat dit alles te maken heeft met de verruimde Coronamaatregelen van de overheid sinds het begin van de zomer is niet verrassend. Vooral in de horeca, de winkels en nog steeds in de zorg is de vraag toegenomen. Van niks, naar in korte tijd, zoveel mogelijk klanten bedienen. Vakantiekrachten zijn in de zomermaanden in voldoende mate beschikbaar en kunnen ingehuurd worden voor een laag tarief. In diverse branches lag het aandeel ingehuurde vakantiekrachten in de lente/zomer van 2020 dan ook een aantal procenten hoger dan in diezelfde periode in 2019.

Onzekerheid is oorzaak toename inhuur flexkrachten

Aan het begin was in een aantal branches nog niet voorspelbaar wat de verruimde Coronamaatregelen zouden betekenen voor de toestroom van klanten. Meteen nieuwe vaste medewerkers aannemen was dan ook nog niet aan de orde. Maar om de mensen wel goed te kunnen bedienen was er snel personeel nodig. Personeel dat in ruime mate beschikbaar was onder studenten en scholieren, die in de Coronacrisis veelal hun bijbaan kwijtgeraakt waren.

Het lijkt erop de ondernemers voorzichtiger zijn geworden met investeringen, ook met investeringen in (vaste) arbeidskrachten. Met een goede flexibele personele schil kunnen zij toch in zeker mate zoveel mogelijk hun continuïteit waarborgen.

Populaire vakantiebanen in 2020

Schoonmaakbaantjes zijn populair onder vakantiewerkers. Zij vormen 10% van de vakantiebanen. Ook onder de huishoudelijke medewerkers zien we een aanzienlijke groei. In de detailhandel/horeca spannen Zeeman en McDonalds de kroon als het gaat om de inhuur van scholieren en studenten. Schoonmaakbedrijven Hago en Asito scoren ook hoog als het gaat om het aantal flexwerkers.

Je ziet ook dat er steeds meer interesse is onder jongeren voor vakantiebanen in de schoonmaakbranche, voor een baan als huishoudelijk medewerker of als verkoper. Jongeren lijken uitstekend te weten waar er werk is en richten hun pijlen op die banen. Dit jaar zal ook de beperkte mogelijkheid om op vakantie te kunnen gaan meegewerkt hebben aan het groeiende leger ingehuurde vakantiekrachten.

Administratie van uw flexwerkers uitbesteden

Bent u ondernemer binnen het MKB of in de zorg-, recreatie- en/of horecasector? Dan werkt u naar alle waarschijnlijk veel met vakantiekrachten, flexwerkers en uitzendkrachten. De uitgebreide administratieve verwerking van deze flexibele personeel schil is vaak veel werk. Werk waar u liever niet teveel tijd en aandacht voor inruimt. Dan is het wellicht tijd uw backofficeondersteuning uit te besteden aan een betrouwbare partner als Payoffice B.V.

Payoffice neemt u heel wat werk uit handen. Binnen ons eigen ICT-platform is uw administratie is bij ons in goede handen en u heeft er geen omkijken naar. Alles wordt digitaal ingevoerd en beheerd: urenbriefjes, overeenkomsten, loonstroken en facturen. Online is alles goed inzichtelijk. Wij kunnen zorgdragen voor het debiteurenbeheer en uw contractbeheer. Van ons krijgt u goed advies op gebied van de geldende wet- en regelgeving en beschikbare verzekeringen. En dat alles voor een zeer acceptabel tarief. Vaak spaart u er zelfs geld mee uit.

Wilt u meer weten wat onderbrengen van uw uitzendkrachten en flexwerkers in onze backoffice ondersteuning voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. Telefonisch 040 – 30 38 500 of per e-mail info@payrotterdam.deonlinevos.nl. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.